Program izleta

Na manje od dva sata od mora, visoko u stjenovitom masivu, često zaklonjenom oblacima i maglom, na nadmorskoj visini od 900 metara,nalazi se Manastir Ostrog, jedno od najposjećenijih svetilišta u hrišćanskom svijetu. Kada se prvi put nadjete pred manastirom Ostrog, prva misao biće vam da to nije ljudskih ruku djelo. Ovaj veličanstveni manastir je podignut u XVII vijeku.Osnovao ga je hercegovački mitropolit Vasilije, koji je u manastiru i sahranjen i proglašen svecem čudotvorcem.

Najimpresivniji dio manastira je Gornji Manastir. Tu su smještene dvije male crkve : Gornja crkvica posvećena Svetom Krstu. Druga , Donja crkvica,u gornjem manastiru posvećena je Vavedenju Bogorodice.

Manastir Ostrog posjećuju vjernici svih religija i nacija, jer se vjeruje da su mošti Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorne. Prema kazivanju hodočasnika, molitva ispred njih pomaže u ozdravljenju ili ublažavanju nevolja koje život donosi.

Opis izleta

Naša Manastirska tura polazi iz Igala u 6:30. Putovanje se nastavlja Bokokotorskim zalivom do mjesta Lipci, odakle prelazimo ka unitrašnjosti Crne Gore ostavljajući za sobom prelijepu panoramu Bokokotorskog zaliva.

Kratku foto pauzu pravimo u mjestu  Trubjela odakle se pruža pogled na Slano jezero.

Planirani dolazak do ulaza u Gornji manastir je oko 9.00 h. Slobodno vrijeme,u trajanju 2 sata, predvidjeno je za posjetu: Gornjeg Manastira, Crkve Mučenika Stanka i Donjeg Manastira.

U povratku iz Manastira Ostrog pravimo pauzu za ručak.Polazak iz restorana u 12:30.
Očekivani dolazak u Trebinje je oko 13:45 minuta.
Dolaskom u Trebinje posjetu počinjemo odlaskom do izletišta Crkvina sa kog se vidi cijeli grad,,-,mjesto koje je pjesnik i diplomata Jovan Dučić odabrao za vječnu kuću.Posjeta Hercegovačkoj Gračanici sa mauzolejom pjesnika Jovana Dučića,Galerija pozlaćenih ikona i amfiteatru. Vodič će Vam pokazati djelove grada i Arslanagića most koji je izgradjen u XVI vijeku od kamena.Imaćete priliku da čujete legende o njegovom postanku i razlog zašto se nalazi baš na tom mjestu. Posle obilaska Crkvine odlazimo u Manastir Tvrdoš u kome se zamonašio Sveti Vasilije Ostroški i koji je izgradjen na temeljima Antičke crkve iz IV vijeka. Ovdje ćete, osim starog manastira sa istorijskim nasledjem vidjeti još, Dolape na rijeci Trebišnjici (stara kola za navodnjavanje), manastirski posjed sa vinogradima, vinarijom, pčelinjakom… Zatim odlazimo u stari grad gdje je planirano slobodno vrijeme.U Starom gradu ćete jos vidjeti Sahat kulu-četvrtasti toranj, Kastel-izgradjen u XVIII vijeku, Osman pašinu džamiju iz XVIII vijeka, zidine sa topovima…Izlazeći iz Starog grada kroz gradsku kapiju-tunel dolazi se na Trg pjesnika gdje ćete vidjeti drveće staro preko 115 godina – čuvene Platane, gradsku pijacu, katoličku Katedralu i fontane sa spomenicima. Posle obilaska grada, nastavak putovanja, dolazak u Herceg Novi u poslepodnevnim časovima.

Povratak u Herceg Novi planiran je u 18:00 h.

  • Cijena

    Cijena ovog izleta je 30.00 eura

U cijenu je uračunato:

  • Prevoz vozilom visoke turističke klase.
  • Taksa manastirskog kompleksa.
  • Putno osiguranje.

Za više pitanja kontaktirajte nas.